Hard werken om er weer bovenop te komen!


Door het plotselinge (en veel te vroege) overlijden van mijn vader en de functie die steeds meer verzwaarde is het langzaam slechter met mij gegaan. Dit uitte zich in klachten als rusteloosheid, vergeetachtigheid en slaapproblemen. Ook privé had ik te maken met lusteloosheid en vermoeidheid. Ik was weinig productief en prikkelbaar. Waarschuwingen uit mijn directe omgeving sloeg ik in de wind en ik ging door tot ik uiteindelijk in september 2004 op mijn werk flauwviel tijdens een vergadering. Na een paar dagen rust dacht ik weer aan het werk te gaan, maar al snel kreeg ik weer een fysieke waarschuwing. Ik heb toen besloten om even afstand te nemen. Ik had namelijk het idee dat ik na een paar weken verlof wel weer de oude zou zijn, echter niets was minder waar. Toen ik eenmaal thuis zat bleek dat door het gevoel van falen, een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel en de loyaliteit naar mijn collega’s het echt heel slecht met mij ging. Na een uiteindelijke ziekmelding en een gesprek met de bedrijfsarts bleek snelle interventie van een psycholoog noodzakelijk. Zo kwam ik bij Jan Fens terecht.

Gelukkig kon ik direct een afspraak maken voor een intake gesprek en twee weken later kon de begeleiding in gang gezet worden. Ik ben nog steeds erg blij dat ik zo snel terecht kon. Nadat uiteindelijk de diagnose burn-out was gesteld zijn we samen hard aan het werk gegaan om mijn verstoorde balans te herstellen, dat viel niet mee. Eerst moest ik inzicht krijgen in mijn eigen ziekteproces, iets wat ik aanvankelijk ontkende en leren om mijn rusteloosheid te beheersen. Jan gaf me dat inzicht op een persoonlijke manier, soms relativerend en vaak ook met een stuk humor. Ik heb dat als erg plezierig ervaren. Met name aan het leren onderkennen van mijn eigen grenzen en het nee leren zeggen heb ik veel gehad. Ik ben assertiever geworden, pak nu mijn rustmomenten en maak bewust keuzes, dat is voor mij de basis om een nieuwe burn-out te voorkomen.

Ik heb de gesprekken en begeleiding van Jan Fens als prettig ervaren, het klikte meteen en soms keek ik uit naar de volgende afspraak. Ik ben verheugd dat het nu weer goed met mij gaat, ik voel me fysiek fitter, slaap weer uitstekend en ben ook geestelijk sterker. Ik heb daar veel voor moeten doen en laten en met de begeleiding van Jan Fens is dat gelukt.

Ad Blaauwbroek
Locatiehoofd van een middelgrote zorginstelling in de regio Drenthe/Overijssel.

psychologie  coaching  training