Coaching met een paard


Een sessie horse coaching houdt je een spiegel voor. Door de ongekunstelde puurheid van het paard kun je veel leren over jezelf. Hoe sta jij t.o.v. de ander in het leven? Neem je zelf wel genoeg initiatief in de situatie? Aarzel je niet teveel? Breng jij jouw boodschap wel over? Sta jij met rem­min­gen en aannames over jezelf in het leven?

Wat telt is dat het paard met z’n gedrag, jouw gedrag perfect spiegelt en op die manier heel confronterend en direct behulpzaam zal zijn bij dit zelf­onde­r­zoek.

Het is de bedoeling dat je contact maakt met het paard, het paard op zijn gemak stelt en uiteindelijk opdrachten geeft. Je staat alleen met een paard in een paardenbak, zonder teugels. Dat is een bijzondere ervaring.

Paarden scannen je denken en voelen je zijnstoestand. Dat doet het paard om zich veilig te kunnen voelen. Bijvoorbeeld, als je bang bent en dat probeert te verbergen, dan zal het paard ook met angst reageren. Ben je niet kordaat en doortastend, dan zal het paard zijn eigen weg zoeken. Ben je niet con­gru­ent in je gedrag, dan zal het paard dit beantwoorden met wispelturigheid. Ben je daaren­tegen authentiek en ‘uit een stuk’ dan zal het paard zonder problemen jouw aanwijzingen opvolgen. Ben je blij met jezelf, hou je van jezelf, dan herkent het paard dat en zal het direct contact met je willen maken. Keur je jezelf in meer of mindere mate af, dan zoekt het paard je minder snel op.

In dat opzicht is het goed om te weten dat een paard in wezen nog steeds een kuddedier is. En bovendien een dier dat in beginsel nooit zal aanvallen, maar bij onraad op de vlucht zal slaan. In een kudde overleeft een paard door de leider te volgen. En dat is wat ook het huidige gedo­mes­ticeerde paard nog steeds doet. Sta je bij een paard in de bak, dan zoekt het paard naar contact en naar leiding. Daarbij voelt het zich prettig. Dan zijn de verhoudingen duidelijk. Toon je twijfel in jouw leidinggevend gedrag, dan zal dat direct onrust bij het paard veroorzaken en mogelijk zal het zelf de leiding gaan nemen.

Het is goed om te weten dat er voor een paard geen goed of slecht, geen arm of rijk, geen links of rechts bestaat. Voor een paard geldt simpelweg het instinct dat hem of haar aangeeft of dit of deze per­soon te vertrouwen is. Dat geeft het paard de informatie of hij zich schikt in de situatie of zijn eigen weg gaat en op de vlucht slaat. Als kuddedier zoekt het paard dan ook een­heid en contact met degene die bij hem in de bak stapt. Alsof jij een paard uit de kudde bent dat hem of haar mogelijk leidt. Daarbij wil het paard van nature het liefst in eenheid zijn met degene die hem benaderd. Alleen ons gedrag, ons menselijk gedrag kan maken dat het paard op de vlucht slaat en zijn eigen pad kiest.psychologie  coaching  training